Hundaggressivitet


Det här ett ämne jag funderat oerhört mycket på, dels innebörden av själva begreppet men också hur det hanteras och ”angrips” från olika håll. Vad omvärlden accepterar och hur aggressivitet defineras. Har själv plockat tillbaka två sjuåriga hundar det sista halvåret som benämnts som aggressiva mot andra hundar, båda ur samma kull. Ena av dom var/är en av de ”hårdaste” hundarna jag träffat. Den andra en av de ”vekare”. Kullsyskon likaså.

Är en hund aggressiv för att den skäller mot mötande hund i koppel? Aggressiv i vems ögon? I den icke hundvana tvåbarnmammans ögon som är nånstans däremellan i folkvimlet som har en hund gafflandes i öronen på hennes barn och rent instinktivt reagerar som alla mödrar oavsett art genom att skydda sin avkomma? I dens ögon vilket kopplet på den andra trippande icke förstående hunden som glatt tror skällmonstret därborta bara vill leka? I åskådarnas ögon vars söndagsshopping på stan blev stört i form av skällande och i deras ögon ouppfostrade odågor? 

När är en hund aggressiv och i vems ögon är ett ämne som kan diskuteras i oändlighet.Är den en fara för allmänheten och har komplett psykbryt är det enklast och mest logiska att sätta stopp för det på ett eller annat sätt. Har själv – i jobbet – varit med om en hund där det enda möjliga var att skjuta den med gevär på avstånd. Tragiskt på alla vis, både för hunden och alla runtomkring. 

Men dom här andra? Som skäller och gör utfall i koppel, hamnar i hundslagsmål och därmed stör grannsämjan? Var gick det fel? Är dom verkligen ett problem eller är problemet att dom är i en situation dom inte skulle befunnit sig i med en andra ände på kopplet som inte heller skulle befunnit sig i den situationen?

Jag själv som uppfödare tar på mig att jag sålt ett par hundar till fel hem, inte dåliga hem på något vis utan helt enkelt fel hem. Jag kan idag säga att jag vet och kan bättre/mer och skulle aldrig sätta in den typen av hund i de sammanhangen igen. Men gjorde mitt val av hem till hundarna dom hundaggressiva? Var längs vägen blev de problemhundar?Måste alla hundar följa ett mönster och bete sig si eller så för att vårt samhälle satt en mekanisk stämpel på en levande varelse i hur beteenden ska se ut?

Mycket funderingar, och totalt jävla ointressant för icke hundintresserade och även för en hel del hundintresserade. Tveksamt om det är intressant för nån annan än mig själv ?. På bilden den minst aggressiva hund jag träffat. Är inte ens säker på att han vet vad det är att bli arg.

print

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *